eirixons blog

Ikon

viden og kultur med mere

Bagud på point

Søndag Aften har  i to artikler lavet en analyse af kommunerne kulturbudgetter efter kommunalreformen.  Det udstiller to af folkebibliotekernes helt store aktuelle problemer. Det ene er økonomisk, det andet er diskursivt.

Bibliotekernes økonomiske problemer skyldes naturligvis at der over en bred kam er blevet skåret i budgetterne, når man justerer dem for inflationen. 69 kommuner har sænket budgettet for bibliotekerne fra 2008 til 2009. Samlet set er biblioteksbudgetterne faldet 1,8%. Fra 2007 til 2009 er der besparelser i budgettet i 89 kommuner, en reel reducering af budgettet på 7%.

Alligevel er Søndag Aftens konklusion at kulturen klarer frisag. Hvis man kigger samlet på kulturbudgetterne er de nemlig hverken steget eller faldet ift. inflationen. Dette udstiller folkebibliotekernes problem i den kulturpolitiske diskurs. Folkebibliotekernes del af kulturbudgetterne udgør lidt over halvdelen af de samlede kulturbudgetter, men ikke desto mindre tæller folkebiblioteket ikke som “rigtig” kultur i forhold til egnsteatre, museer og musikhuse. Hverdagskulturen i bibliotekerne kommer til kort over for de lokale kulturelle “fyrtårne” og bliver alene nævnt i bisætninger, når den kulturelle økonomi lovprises.

Reklamer

Filed under: folkebiblioteker, , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: